Skip to content

Preko gimnazijskog bedema

Prije tačno godinu dana mučile su me brige koje muče i ovogodišnje maturantice. Znam kako je to i znam da nije nimalo lako, naročito ako želite nešto drugačije i posebnije.
Pri odabiru maturske haljine vodila sam se svojim zaključcima i odgovorima na pitanja koja sam sama sebi postavljala.
U ovom postu pokušat ću vam olakšati, i kroz nekoliko koraka vas dovedesti do baš onakvog izgleda kakav želite.
1.      Da li želim privuči pažnju?
Prvo i osnovno pitanje koje sebi trebate postaviti je ovo. Ako je odgovor NE odite i kupite nešto jednostavno i nešto u čemu ćete se osjećati udobno i lijepo. I uživajte u najluđem danu svog života. Za vas koji kažete DA, da biste zablistali u punom sjaju pročitajte cijeli post.
2.      Šta volim da nosim? Koji je moj stil?
Za početak preispitajte malo sebe i zavrtite u glavi film svega onoga što ste nosili u srednjoj školi. Odredite stil koji preferirate. To je pomalo teško, naročito ako ste zaljubljenik u modu i sviđa vam se više modnih pravaca. Ali idite do detalja i na kraju ćete dobiti onaj koji vam najviše odgovara.
Moj konačan odgovor bio je: Glam Rock.
3.      Da li se želim držati striktno svog stila? Ili želim malo iskoračiti?
Sada je bitno da odlučite želite li se držati svog dosadašnjeg stila. Želite li mu nešto dodati. Ili ga želite izbjeći u potpinosti.
Moj konačan odgovor bio je: glam rock je kul, mogla bih obući najelegantniju dugu haljinu, kožnu jaknu i martinke. Ali to neće biti toliko posebno. Tako se oblačim kad idem u šetnju. Odabrat ću nešto drugo.
4.      Šta želim?
Ako ste odlučili da ostanete u svom fazonu onda je dalje veoma lako. Izaberite ono što biste uvijek birali ili ako želite malu promjenu dodatjte dah nečeg novog. Neki zanimljiv asesoar… Ako želite nešto novo to je već malo teže. Postavite sebi pitanje šta želim? i ako vam je lakše odgovore zapišite na papir.
Moj konačan odgovor bio je:
Udobnost – cipele sa previsokom petom – ne
– zatvorena haljina – ne želim se peglati sa brushalterom i kojekakvim naramenicama
– makeup – diskretan
Eleganciju – nisam u fazonu svakodnevne elegancije ali ovo je posebna prilika. Prilika u kojoj treba da se izgleda elegantno
5.      To je to.
Kada sumirate sve odgovore koje ste dali na prva četiri pitanja imat ćete konačan odgovor onoga što želite.
Moj konačan odgovor bio je: pedesete
6.      Kupiti ili sašiti?

Ako imate u glavi boju i kroj odijela ili haljine kakvu želite, materijal i kod krojačice ili dizajnera. Ako ipak nemate, odaberite dan ili dva za šoping i pronađite ono što će vam savršeno odgovarati.

white formal dresses

 

5 Comments

  1. Divna si bila 😀 Ja sam nasla tacno ono što samm željela, a pošto su to bile hlače koristila sam ih i kasnije 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *